Ръководство за работа на G-Shock с модул 5121

GW-3000BD-1AG-Shock – GW-3000BD-1A е сред аналоговите модели  от серията G-Shock на компанията Casio, които разполагат с възможност за сверяване с радио сигнали. Това го прави изключително точен. Ето и някой инструкции за работа с модела.

Основни настройки на часовника:

 1. За да влезете в режима „Главен”, трябва  да задържите бутона C  най-малко в рамките на няколко секунди.  Ако секундната стрелка се движи твърде бавно, то това е знак за изчерпване на заряда на батерията.  Следователно часовникът трябва да бъде изложен на светлина за около час, за да се зареди. Съответно при нормална скорост на движение на стрелката не е необходимо зареждане на батерията. Падането на заряда до ниско ниво означава, че функциите на часовника ще бъдат деактивирани, но той ще работи още в рамките на една седмица. След зареждането му ще се върне към първоначалните си фабрични настройки.
 2. Настройки за съответния часови пояс и преминаване към лятно часово време

Особеност при този модел е, че той се настройва чрез радио сигнал, но това става по правилен начин при условие, че е направена правилно и DST  настройката. За целта първо трябва да използвате основния режим, за да се осведомите за текущото време и дата. За влизане в основния и всеки друг режим се използва бутона С.

Настройки  на часовата зона и Световното алтернативно време:

 1. Това става чрез избор на Home City и след това лятно или стандартно часово време (DST). При този модел може да се предпочетат 2 часови зони. За целта трябва да се избере  съответния град и по време на път и след задаване на алтернативен час автоматично часовникът се настройва за съответната часова зона с едно натискане на бутон.
 2. За да се влезе в ръчен мод за настройка на часовата зона е необходимо да се натисне бутона D, докато секундната срелка на спре на даден код на часова зона. Ако не показва желаната зона, то стрелката трябва да се премести с натискане на бутона В.
 3. Отново с бутона D може да преминете между текущо избрания код на града между стандартно часово време (STD)  и DST  (лятно часово време).  В резултат от тези действия главната Ви секундна стрелка трябва да показва на скалата на крайния обръч  избрания от Вас град. Възможно е стрелките да започнат да се движат, докато  – голямата стрелка за час и минутната стрелка, докато не се спрат на позиция, отговаряща на желания час, съответстващ на часовата зона.

След като направите желаните от Вас настройки, трябва да натиснете бутона A, за да се върнете в Основния режим.

Настройване на лятно и зимно часово време :

След настройване на желаната часова зона, влизате с бутон В на  опция DST   и изчаквате стрелките да се спрат на конкретна позиция. Ако сте настроили правилно главната часова зона  (Избрания от Вас град) и сте на тази позиция, то стрелките трябва да застанат на верния актуален час. Лятното часово време е с един час напред DST (Daylight saving time) или  STD (Standart time) –  стандартно зимно часово време.

Преминаване от наше часово време към  Световно/ друго часово  време

 1. В наше часово време натискате бутон D, за да изберете Световна часова зона, която желаете.  Например това, ако е Ню Йорк. Чрез бутон D избирате със секундната голяма стрелка часова зона NYC и изчаквате малката дясна стрелка на малкия циферблат да се премести на часа за Ню Йорк.
 2. Задържате бутона D  за няколко секунди, докато часовникът издаде звук. Сигналът осведомява, че сте избрали за главна часова зона Ню Йорк. По същия начин след сигнала можете да се върнете на Вашата часова зона.

Настройки на алармата:

За настройка на алармата трябва да следвате следните инструкции:

 • Главната стрелка на минутите – показва състоянието на алармата – дали е включена или изключена
 • Лява малка стрелка – режим АЛАРМА
 • Дясна малка стрелка – изобразява текущата аларма в 24-часовия диапазон.

Сега следвайте  указанията:

 1. С  помощта на бутон С преместете малка лява стрелка на режим аларма ALM
 2. Чрез бутони D (+) и В (-)  настройте времето pа алармата.

Как се изключва алармата

В режим Аларма – ALM – натиснете бутона А и голямата секундна стрелка ще се премести на позиции ON – за включване или OFF –  за изключване.

Ръчно настройване на Час, дата и година:

 1. От изходна позиция на часовника натиснете бутона А за няколко секунди , докато главната секундна  стрелка се придвижи на позиция Y- Yes   или N-No.  Така се получава информация за това дали моделът се е калибрирал правилно през последните 24 часа.  No –  осведомява, че не е, а Yes, че не е получил правилно сигнала. Това може да се получи ако настрои правилно лятна и зимна часово време или часовата зона.
 2. Задръжте бутона  А  за няколко секунди и ще се появи скалата за текущото часово време. За това дали сте на лятно или зимно часово време можете да се осведомите  чрез лявата малка стрелка.
 3. Когато сте в режим DST  при избиране на бутон С и след това задържане на бутона  А секундната стрелка застава на N  или Y.  Y осведомява за включване на лятно часово време, а N –  за изключено лятно часово време и преминаване към зимно.

За ръчно настройване трябва да се следва следния принцип:

 1. Начална часова зона DST
 2. Часови/ Минути
 3. Година/ Десетичните числа – първата индикация отговаря на 00 – от 2000 година
 4. Следва индикация на следващите две цифри от годината – 05 – от 2005, 10 – от 2010 година.
 5. Следваща стъпка – ден
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.6/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Ръководство за работа на G-Shock с модул 5121, 5.6 out of 10 based on 5 ratings

Отговор

Email адреса няма да бъде публикуван. Задължителни полета. *

*