Ръководство за работа с Pro Trek PRG-240

pro-trek-manualПродуктите от серията Pro Trek са популярни с технологията си троен сензор. Това ги прави изключително практични продукти особено за хората, които обичат заниманията на открито. Благодарение на модерната си технология те могат да измерват височина, барометрично налягане и температура. Ето и някои съвети за това как се работи с моделите от колекцията.

Индикатор за нивото на зареждане на батерията

Индикацията за нивото на зареждане на батерията е обозначено с „L-M-H”. Ниво на мигащ индикатор LOW – L информира, че е необходимо  зареждане, защото батерията е изтощена. При ниво на мигащ индикатор М батерията е средно изтощена, а при H – High Level  – тя е напълно заредена. 

Ето и какви са основните неща, които са изобразени на самия дисплей:

 • Timekeeping  mode – Главно меню
 • Бутон D – изобразява залез/изгрев след настройване на съответната географска ширина
 • Data Recall Mode – Активира се при повторно натискане на бутона D. Това е режим за запис, когато сензорите работят в неактивно състояние – обикновено се записват стойностите на алтиметъра и барометъра.
 • World Time – За задействането на тази функция се използва отново бутона D.   Чрез нея автоматично при преместване на друго място се преминава и в друга часова зона, без да са необходими допълнителни настройки за новия час.
 • Stop Watch – Бутон D –  с него се регулира работата на хронометъра
 • Countdown Timer – Бутон D –  таймер за обратно броене
 • Alarm mode – Бутон D – контролира работата на 5-те отделни аларми и ежечасовия сигнал на всеки кръгъл час.

С натискане на бутона Е пък  могат да се виждат следните неща:

 • Ден от седмицата
 • Година
 • Появява се и барометрова скала, информираща за атмосферното налягане

Активирането на актуалната часова зона – Home City – става по следния начин

Стартира се от Timekeeping mode и се задържа бутона E, докато не се изобрази кодът на съответната часова зона. Появява се съобщението „Set hold”. Той трябва да се задържи, докато часовата зона започне да мига. За настройване се използват бутоните А и С.

Настройки на лятно/зимно часово време

От началното меню се задържа бутона Е, докато часовият код не започне да мига, след което се появява съобщението „Set hold” и актуалният код започва да премигва.  След това се натиска бутона D, за да се появи менюто за DST – Daylight Saving Time. Бутонът A се използва за преминаване между опциите on/off. On –  за включено лятно часово време и off –  за включено зимно часово време. След приключването на настройките се излиза от това меню с бутона Е.

Настройки за час и дата

За да се настроят желаните час и дата е необходимо от началното положение на дисплея да се натисне бутона Е, докато часовият пояс започне да мига. Преминаванията в менюто стават чрез натискане на бутона D, както и в следните менюта: DST – Секунди- Час – Година – Месец- Ден от седмицата – Функция за изключване и включване – Опция за продължителността на осветление на екрана – Опция за съхранение на енергията- Термо/Баро/ Алтиметър мерни единици. При активиране на всяко едно меню промяната на параметрите става чрез използване на бутоните А и С. При часовниците с радио сверяване тази настройка  за преминаване от лятно към зимно часово време работи автоматично.

Работа с дигиталния компас

Сензорът, отговарящ за следенето на магнитния полюс, се намира от дясната страна и се контролира чрез бутона С.  В режим  Digital Compass  Mode вграден сензор посочва магнитния север, както и една от 16-те посоки, изобразени на дисплея.  За да получите информация от компаса, е необходимо да следвате следните неща:

 1. Уверете се, че  часовникът е в Timekeeping Mode  режим или в някой от трите сензорни режима –  Digital Compass Mode, Barometer/Thermometer  Mode или Altimeter Mode.
 2. Поставете  часовника върху гладка повърхност. Ако пък го носите на ръката си, уверете се, че китката ви е в хоризонтално положение.
 3. Насочете часовника от позиция на 12 часа в посоката, която искате да мерите.
 4. Натиснете бутона С, за да изберете измерване с дигиталния компас.
 • Надписът  Comp ще се появи на дисплея, за да покаже, че дигиталният компас е задействан.
 •  Погледнете „Digital Compass Readings” за повече информация за това, което се появява на дисплея.
 1. След като приключите работа с дигиталния компас, натиснете D,   за да се върнете към  Timekeeping  Mode.

Термометър/Барометър

Моделът разполага и със сензори за отчитане на атмосферното налягане.  За да се контролира дейността им, трябва от началната позиция на дисплей да се натисне бутона B. Така веднага се появява информация за точната температура и стойност на атмосферното налягане.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 7 votes)
Ръководство за работа с Pro Trek PRG-240, 8.2 out of 10 based on 13 ratings

2 коментари

 1. Александър

  Страхотно ръководство! Когато си купих моя Pro Trek изгубих доста време да го разуча, а Вие сте го поднесли много достъпно и разбираемо!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 3 votes)
 2. Имам такъв! СУПЕР часовник е! Горещо препоръчвам на всеки!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Отговор

Email адреса няма да бъде публикуван. Задължителни полета. *

*