Приятели, с гордост ви съобщаваме, че Casiowatches.bg стана част от лидера в онлайн предлагането на маркови часовници – Vip-Watches. За нас е истинско удоволствие да работим с Vip-Watches, а причините за това са много – модерната конструкция на сайта, иновативният филтър и търсачка, които помагат за разглеждане и сравняване на различни модели с техните характеристики и още по-богатата гама модели в секцията „Часовници CASIO”. В магазините на Casiowatches.bg в София и Пловдив вече ще намерите по-голямо разнообразие от часовници на харесваната от всички японска марка! Заповядайте в новия ни дом - VIP-WATCHES!

КЪМ VIP-WATCHES

Добре дошли! Можете да влезете или да създадете нов профил

Видове стъкла

Терминът часовниково стъкло се отнася до прозрачната предна част на часовника. Има редица различни материали, които се използват за направата на часовникови стъкла. Като цяло, те се изработват от три основни материала и това е в зависимост от предназначението и качеството на конкретния модел. Всеки материал си има свои собствени преимущества и недостатъци. Поради тази причина е от значение да се знае разликата между тях. Понякога под стъкло се има в предвид кристал, което не трябва да се бърка с кварцовия кристал, който се поставя във вътрешната част на много от часовниците.

Ето и трите основни типа часовникови стъкла:

 

Плексиглас – Това е най-евтиният тип стъкло. Той е здрав, гъвкав и прозрачен. Същевременно е много лек. Негов недостатък е, че се надрасква лесно. Но все пак надраскванията могат да се махат с помощта на опитен часовникар. Самото премахване на драскотините става чрез полиране на стъклото. Обикновено плексиглас се използва при часовниците от по-ниския ценови сегмент.

 

Минерално стъкло – То е най-често използваният тип стъкло при производството на часовници. Чрез специално третиране на обикновено стъкло то става по-устойчиво на надрасквания. Същевременно е по-крехко от стъклото, направено от плексиглас. Сред предимствата на минералното стъкло е приятната му визия и прозрачността му.

 

Сапфир-кристал - Най-харесваните часовникови стъкла са направени от сапфири. Обикновено се използват синтетични варианти на скъпоценния камък, които имат аналогични физически свойства като естествената му версия. Това е най-скъпото стъкло за часовници. Негово предимство обаче е, че е изключително издръжливо на надраскване – единствено диамантът е по-здрав от него и може да надраска такова стъкло.  От всички типове при сапфир-кристала има най-малка вероятност стъклото да бъде надраскано. За съжаление обаче освен изключителната си устойчивост към надраскване, сапфир - кристалните стъкла са по-чупливи при директен удар за разлика от минералните или плексигласовите. Качествата на сапфир-кристала са оценени високо от дизайнерите на маркови аксесоари и точно поради тази причина,  във високите си класове часовници, всички известни производители използват сапфир-кристални стъкла при изработката на своите продукти.