Водоустойчивост

   Повечето от Вас навярно са наясно или са чували за различните нива на водоустойчивост при часовниците. Но знаем ли наистина какво точно можем да правим с настоящия си часовник или с модела, който избираме в момента? С кой можем да влезем да поплуваме в басейна или с кой можем да се гмуркаме? А с кой точно не бива да го допускаме?

Точно това ще се опитаме да Ви представим в настоящата статия, тъй като това е изключително важно за да запазите своя нов часовник Casio в отлично състояние а и не на последно място за да спазите гаранционните условия.

Както сте забелязали на цифреблата на различните модели, така също и на задния капак е означено нивото на водоустойчивост. Класификацията обикновено се извършва или в метри(м) или в барове налягане (Bar). На следващите редове ще можете да научите, какво означава всяко ниво на устойчивост. Вижте първо в табличен вид, директно от производителя - CASIO:

Нивата са класифицирани по следния начин:

🔹 30m (30 метра) или 3Bar/Water Resistance (3 бара въздушно налягане) - това е най-ниското ниво на водоустойчивост. Този часовник не бива да бъде потапян или обливан обилно с вода. Тази минимална защитa предпазва часовника единствено от случайно попадане на водни пръски, но нищо повече.

🔹 50m (50 метра) или 5Bar (5 бара въздушно налягане) - с подобни модели можете да се къпете, да плувате в басейн на дълбочина до 1-2 метра, както и да практикувате водни спортове или дейности, при които часовника не се подлага на по-голямо налягане от това описано по-горе, което отговаря приблизително на горната или малко по-голяма дълбочина.

🔹 100m (100 метра) или 10Bar (10 бара въздушно налягане) - освен описаните по-горе неща с тази устойчивост на вода можете и да се гмуркате на малки дълбочини.

🔹 200m (200 метра) или 20Bar (20 бара въздушно налягане) - тези модели са подходящи за любителите на подводното гмуркане.  Снабдени са много добра изолация, и обикновено имат допълнителна изолация, както и завинтване на коронката, гарантиращо максимална устойчивост на налягане.

Сравнение на продукти